proszę o pomoc
żabcia: uczeń przeczytał książkę liczącą 480 stron,przy czym każdego dnia czytał taką samą liczbę
stron.Gdyby czytał każdego dnia o 8 stron więcej,to przeczytałby tę książkę o 3 dni
wcześniej.Oblicz,ile dni uczeń czytał tę książkę.
20 lut 12:55
Godzio: x − liczba dni
y − liczba stron czytanych na dzień
(x−3)(y+8) = 480
| | 480 | |
( |
| +8)(x−3) = 480 /*x |
| | x | |
(480 +8x)(x−3) = 480x
480x − 1440 + 8x
2 − 24x = 480x
8x
2 − 24x − 1440 = 0 /:8
x
2 − 3x − 180 = 0
Δ = 729
√Δ = ...
x
2 < 0 więc odrzucamy
20 lut 13:45