Parametr
salv:

Wyznacz wszystkie wartosci parametrow p i q,dla ktorych nierownosc
(x+6)(x−3)(x
2+x(p−2q)+6q)≥0
Czyli wykres powinien wyglądać coś takiego jak wyżej,wiec musi byc pierwiastki drugiego
stopnia,no ale,ze −6 i 3 to pierwiastki pierwszego stopnia,więc
(x+6)(x−3)=x
2+x(p−2q)+6q
i po rozwiazaniu/porownaniu wspolczynnikow....
p=−3,q=−3
czy jest ok?
26 kwi 20:20
Basia: napisz całą treść zadania
dla których nierówność ...... i co dalej?
26 kwi 20:23
ZKS:
Prawdopodobnie chodzi dla których nierówność jest spełniona dla x ∊ R.
| b | |
x1 + x2 = − |
| ⇒ −6 + 3 = −p + 2q |
| a | |
| c | |
x1x2 = |
| ⇒ −6 • 3 = 6q ⇒ q = −3 ∧ p = −3 |
| a | |
26 kwi 20:35
salv: Ucielo przy kopiowaniu,przepraszam.Tak,dla ktorych nierownosc jest spelniona przez kazda liczbe
rzezcywista
26 kwi 21:25