matematykaszkolna.pl
Zadanie optymalizacyjne (bryła wpisana w bryłę). Czy rozwiązuję je dobrze? Miszka: rysunekCześć, czy moglibyście proszę sprawdzić zadanie, które sobie rozwiązuje? Niestety w pewnym momencie wychodzi mi straszna głupota (pole walca równe 0) i nie wiem, czy błąd jest w obliczeniach czy w założeniach. Treść zadania i moje obliczenia dodaję poniżej. Z góry dziękuję! Zadanie: Rozważmy zbiór wszystkich walców wpisanych w kulę o promieniu R. Znajdź wymiary tego walca, który ma największą objętość. Narysowałem sobie powyższy rysunek (przepraszam, że taki brzydki). Oznaczenia − R (promień kuli), r − promień podstawy walca, H/2 − połowa wysokości walca. Z Pitagorasa wyliczam długość H/2 − wzór będę uzależniał od r. Mam: R2 − r2 = 1/4 h2 4R2 − 4r2 = h2 H = 4R2 − 4r2 Wprowadzam wzór na objętość walca: V = πr2h = πr24R2 − 4r2 Stąd: V(r) = 4R2π2r4 − 4π2r6 Jako, że funkcja jest pod pierwiastkiem, to wyciągam ją pomocniczo. Piszę komentarz o monotoniczności, miejscach zerowych itp... f(r) = 4R2π2r4 − 4π2r6 = 4π2r4(R2 − r2) No i wychodzi zły wynik. Czy gdzieś tu robię błąd? Czy źle wyciągam tę funkcję? Proszę o jakąś radę.
26 kwi 18:45
Miszka: Tyle się napisałem, a okazało się, że źle policzyłem pochodną... O ironio!
26 kwi 18:47
ICSP:
26 kwi 18:49