Zadanie optymalizacyjne (bryła wpisana w bryłę). Czy rozwiązuję je dobrze?
Miszka:
Cześć, czy moglibyście proszę sprawdzić zadanie, które sobie rozwiązuje? Niestety w pewnym
momencie wychodzi mi straszna głupota (pole walca równe 0) i nie wiem, czy błąd jest w
obliczeniach czy w założeniach. Treść zadania i moje obliczenia dodaję poniżej. Z góry
dziękuję!
Zadanie: Rozważmy zbiór wszystkich walców wpisanych w kulę o promieniu R. Znajdź wymiary tego
walca, który ma największą objętość.
Narysowałem sobie powyższy rysunek (przepraszam, że taki brzydki). Oznaczenia − R (promień
kuli), r − promień podstawy walca, H/2 − połowa wysokości walca.
Z Pitagorasa wyliczam długość H/2 − wzór będę uzależniał od r. Mam:
R
2 − r
2 = 1/4 h
2
4R
2 − 4r
2 = h
2
H =
√4R2 − 4r2
Wprowadzam wzór na objętość walca:
V = πr
2h = πr
2√4R2 − 4r2
Stąd:
V(r) =
√4R2π2r4 − 4π2r6
Jako, że funkcja jest pod pierwiastkiem, to wyciągam ją pomocniczo. Piszę komentarz o
monotoniczności, miejscach zerowych itp...
f(r) = 4R
2π
2r
4 − 4π
2r
6 = 4π
2r
4(R
2 − r
2)
No i wychodzi zły wynik. Czy gdzieś tu robię błąd? Czy źle wyciągam tę funkcję? Proszę o jakąś
radę.