Ciągi z parametrem
Mo: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym
a
n= (
2−p2+p)
2n−3
Dla jakich wartości parametru p ciąg jest malejący?
Z wyliczenia a
n+1/a
n wychodzi, że jest to ciąg geometryczny, a sprawdzam jego
monotoniczność licząc
a
n+1 − a
n < 0
I tu są małe schody, ale po jakichś kombinacjach wychodzi mi, że p∊(−
∞, −2)u(0,2). Ktoś
skonsultuje albo polepszy tok rozumowania?
26 kwi 18:19
ICSP: | | 1 | | 2 − p − 1 − 1/2p | | 1 | |
− |
| < |
| < |
| |
| | 2 | | 2 + p | | 2 | |
| | 1 − 3/2 p | | 1 | |
| |
| | < |
| |
| | 2 + p | | 2 | |
(1 − 3/2 p + 1 +1/2 p)(1 − 3/2p − 1 − 1/2p) < 0
(p − 2)p < 0
p ∊ (0 , 2)
26 kwi 18:36
Basia: @ICSP
ciąg (−2)2n−3 też jest malejący
on nie musi być zbieżny
26 kwi 18:55
Basia:
| | 2−p | | 2+p | |
a1 = ( |
| )−1 = |
| |
| | 2+p | | 2−p | |
| | a2(n+1)−3 | | a2n−1 | |
q= |
| = |
| = a2n−1−2n+3 = a2 |
| | a2n−3 | | a2n−3 | |
więc q na pewno jest dodatnie
i teraz może być
1. a
1<0 i q>1
lub
2. a
1>0 i 0<q<1
26 kwi 19:10
ICSP: racja. Czyli należy jeszcze dorzucić przypadek gdy
czyli p < −2
Więc w ogólnym rozrachunku się zgadza z obliczeniami autora postu.
26 kwi 19:12
Mo: Dziękuję Wam za odpowiedzi. Nie pierwszy raz pomagacie mi w upewnieniu się, czy coś dobrze
robię.

To wszystko rozjaśnione.
26 kwi 19:43