układ
Jaki: Rozwiaz układ wzgledem x i y
(ax)log a=(bx)log a
blog x =alog y
Da sie to jakos łatwo?
26 kwi 15:17
Basia: a na pewno to jest dobrze przepisane ?
z treści wynika, że a,b,x,y>0
z 1 masz
ax = bx i x≠0 jako liczba logarytmowana ⇒ a=b
alogx = alogy
logx=logy
x=y
jest nieskończenie wiele rozwiązań
26 kwi 15:26
Jaki: Sory powinno byc tak
(ax)log a=(bx)log b
blog x =alog y
26 kwi 15:27
Basia:
z (1)
log(a)*log(ax) = log(b)*log(bx)
log(a)*[loga+logx] = log(b)*[logb+logx]
log
2a +loga*logx = log
2b +logb*logx
logx*(loga − logb) = (logb−loga)(logb+loga)
logx = −logb−loga
logx = −log(ab)
logx = log(ab)
−1
x = (ab)
−1
z (2)
logx*logb = logy*loga
| | log(ab)−1*logb | |
logy = |
| |
| | loga | |
| | log(ab)−1*logb | |
y = 10 do potęgi { |
| } |
| | loga | |
ale mam mieszane uczucia chociaż błędu chyba nie ma
26 kwi 16:13
Jaki : Na pewno tak?
26 kwi 16:17
Basia: sprawdzaj i może jeszcze ktoś inny sprawdzi
26 kwi 16:18