ola: podstawą prostopadłościanu o boku długości jest kwadrat o boku a. Prosta poprowadzona
przez punkt wspólny przekątnych podstawy i wierzcholek drugiej podstawy tworzy z
krawędzią wychodzącą z tego wierzchoła kąt o mierze α. Oblicz objętość
prostopadłościanu?
Może ktoś pomóc?
Z góry dziękuje
17 lis 17:43
życzliwa:
za mało sprecyzowane zadanie, nie wiem czy chodzi ci o 'krawędź wychodzącą z tego
wierzchołka' jako krawędź boczną(czyli wysokość prostopadłościanu), czy podstawy.
wzięłam pod uwagę krawędź boczną:
sama musisz zrobić odpowiedni rysunek
b-krawędź boczna, x-przekątna podstawy
x=a√2
tgα=(1/2x)/b z tego b=a√2/(2*tgα)
V=a2*b=a2*a√2/(2*tgα)=a3√2/(2*tgα)
17 lis 23:28