Wektory
Dominik: dane są punkty A (2,−1) B(1+a,2) C(3,2−a) dla jakiej wartości 'a' wektory AB i AC są
równoległe?
Robię tak:
1. Wyznaczam wektory AB=(−1+a, 3) AC=(1, 3−a)
2. korzystam z warunku (znalezione w necie)
a1b2−a2b1=0
3. (−1+a)(3−a) − 1 * 3 =0
−a2 +4a − 6 =0
delta ujemna.. trzeba rozwiązywać w przestrzeni liczb zespolonych? Czy robię źle?
26 kwi 14:04
Basia: jeżeli wszystko dobrze przepisałeś to żadnego błędu nie widzę
po prostu takie a∊R nie istnieje
26 kwi 14:12
Dominik: Ale dureń ze mnie, chodzi o takie a dla którego wektory będą przeciwne

Wychodzi mi że
dla a1 powinno być 0 a dla b1 6 Jak to ugryźć?
26 kwi 15:16
Basia: nie mogą być przeciwne skoro nie mogą być równoległe
sprawdź lepiej współrzędne punktów, może gdzieś masz błąd
26 kwi 15:20
Dominik: Dane się zgadzają, pytanie czy dobrze wektory wyznaczyłem?
26 kwi 15:29
6latek: dobrze ale zapis powinien byc taki
AB (wektor) strazalka nad AB= [−1+a, 3]
26 kwi 15:37
Basia: a może miały być AB→ i BC→ ?
26 kwi 16:44
Dominik: nie
26 kwi 16:48
Basia: no to takie a∊R nie istnieje
26 kwi 16:57