Znajdz wartości m
Kciuk: Czesc. Moglby ktos pomoc z tym zadankiem?
Dla jakich wartosci parametru m rownanie f(x)=m ma rozwiązanie w przedziale <−1,2> jesli
F(x)=x5−5x+4
26 kwi 13:36
ICSP: Wystarczy znaleźć minimum i maksimum funkcji F na przedziale [1 , 2]
26 kwi 13:46
ICSP: i zdecyduj się co do małej/dużej litery.
26 kwi 13:47
Jerzy:
Na przedziale: [−1;2]
26 kwi 13:53
ICSP: No tak, na [ −1 ; 2]
26 kwi 13:56
Basia:

F'(x) = 5x
4−5 = 5(x
2+1)(x−1)(x+1)
F'(x)=0 ⇔ x=−1 lub x=1
i dla x=−1 masz maksimum = −1+5+4=8
a dla x=1 masz minimum = 1−5+4 = 0
ponadto F(2) = 32−10+4 = 26
czyli tak wygląda wykres
w przedziale <−1;2> F przyjmuje wartości od 0 do 26
stąd m∊<0;26>
26 kwi 13:57