Witam może ktoś sprawdzić rozwiązanie? Prawdopodobieństwo dowód
subaru: Zdarzenia A i B są podzbiorami tej samej przestrzeni Ω oraz P(B) >0.
Wykaż, że P(A') <= 1 − P(A / B) * P(B)
Wiemy, że P(A') = 1 − P(A)
oraz P(A / B) = P(A) − P(A ∩ B)
1 − P(A) <= 1 − P(A) − P(A ∩ B) * P(B)
czyli
0 <= −P(A ∩ B) * P(B)
i teraz jak podzielimy przez prawdopodobieństwo zdarzenia B (bo P(B) > 0) to otrzymamy
0 <= −P(A ∩ B)
czyli P(A ∩ B) >=0
26 kwi 01:44
subaru: Jak zdarzenia są rozłączne to pradopodbieństwo części wspólnej jest równe 0 w przeciwnym
wypadku jest > 0
Myślę, że dobrze to zrobiłem tylko chcę się upewnić
26 kwi 01:47
subaru: o jezu xD co ja tu zrobiłem
0 <= −P(A ∩ B)
czyli P(A ∩ B) >=0
poprawnie bybyło
P(A ∩ B) <= 0 czyli źle mam
26 kwi 01:56
Bleee:
P(A/B) = P(A) − P(AnB)
Wiec
1 − P(A) ≤ 1 − ( P(A) − P(AnB) )*P(B)
26 kwi 07:40