nierównosc
yakuza: Niech a,b będą dowolne i takie ze b>0 oraz |a|<1. Wiedząc ze 2ab+b2 >3 pokż że 8a3−6a+b3>0..
25 kwi 22:34
wredulus_pospolitus:
8a
3 − 6a + b
3 > 8a
3 − 2a(2ab + b
2) + b
3 = 8a
3 − 4a
2b − 2ab
2 + b
3 =
= 8a
3 + 12a
2b + 6ab
2 + b
3 − 16a
2b − 8ab
2 = (2a+b)
3 − 8ab(2a +b) =
| | 3 | |
= (2a+b)( 4a2 + 4ab + b2 − 8ab) = (2a+b)(2a−b)2 > |
| *(2a−b)2 > 0 |
| | b | |
c.n.w.
25 kwi 23:07
wredulus_pospolitus:
trochę 'na około', ale na dobrą sprawę robiłem 'na czuja' więc nie wiedziałem którędy dokładnie
pójść (chodzi o drugą linijkę)
25 kwi 23:08