Wyznaczyć ekstrema funkcji przy warunku
Stu: Wyznaczyć ekstrema funkcji f(x,y) = xy przy warunku x
2+y
2=8
Prosiłbym o pomoc głownie przy układzie równań ponieważ głównie mam z tym problem
25 kwi 20:11
Jerzy :
No to „głównie” policz pochodne cząstkowe.
25 kwi 20:52
Jerzy :
Druga opcja,to oblicz jedną zmienną z warunku,podstaw do wzoru funkcji i szukasz ekstremum
funkcji jednej zmiennej.
25 kwi 20:57
Stu: Pochodne cząstkowe mam pierwszego i drugiego rzędu włożyłem potrzebne dane do układu lecz przy
nim nie mogę wyznaczyć punktów prosiłbym tylko o rozwiązanie układu i wyznaczenie punktów z
niego jak jest taka możliwość
25 kwi 20:58
Jerzy :
Pokaaż te pochodne.
25 kwi 20:59
Stu: F(x,g,L) = xy+Lx2+Ly2−8L
F'x = y+2Lx
F'y = x+ 2Ly
F'xx = 2L
F'xy = 1
F'yx = 1
F'yy = 2L
25 kwi 21:03
Jerzy :
A co to jest L ?
25 kwi 21:05
Stu: Jest to po prostu liczba tak mam zapisane ^^
25 kwi 21:10
Stu: Wzór to tego podano mi taki: F(x,y,L) = f(x,y) + L * g(x,y)
25 kwi 21:11
Jerzy :
Poddaję się,bo nie znam funkcji g(x)
25 kwi 21:13
Stu: funckją g(x) jest x2+y2−8=0
25 kwi 21:15
Basia: g(x) to ten warunek nieco "przerobiony"
x2+y2=8
x2+y2−8=0
g(x) = x2+y2−8
26 kwi 14:52
Basia: g(x,y) oczywicie
26 kwi 14:55