Wykaż, że dla dowolnej pary liczb rzeczywistch a, b zachodzi nierówność:
subaru: Wykaż, że dla dowolnej pary liczb rzeczywistch a, b zachodzi nierówność:
2a2 + 3b2 >= 4a + 6b − 5
25 kwi 19:10
jc: Spróbuj uzyskać koło.
25 kwi 19:12
Bob1472: 2a2+3b2 ≥ 4a+6b−5 /−(4a+6b)
2a2+3b2−4a−6b ≥ −5
2a2−4a+3b2−6b ≥ −5
Obliczam najmniejszą możliwą wartość wyrażenia 2a2−4a:
2a2−4a=2a(a−2)
2a(a−2)=0
stąd:
a=0 v a=2
Najmniejsza możliwa wartość tego wyrażenia jest równa −2 dla a=1.
Obliczam najmniejszą możliwą wartość wyrażenia 3b2−6b
3b2−6b=3b(b−2)
3b(b−2)=0
stąd:
b=0 v b=2
Najmniejsza możliwa wartość tego wyrażenia jest równa −3 dla a=1.
Najmniejsza możliwa wartość lewej strony nierówności jest równa −5, więc nierówność jest
spełniona.
25 kwi 20:03
Mila:
2a2 + 3b2 >= 4a + 6b − 5⇔
2a2−4a+3b2−6b+5≥0 ?
L=2a2−4a+2+3b2−6b+3=2*(a2−2a+1)+3*(b2−2b+1)=
2*(a−1)2+3*(b−1)2≥0 dla dowolnej pary liczb rzeczywistych a, b
25 kwi 22:12