Prosze o pomoc
Wwo: Dane są równania okręgów K1 : (x − 4)2 + y2 = 9 i K2 : (y − 3)2 + x2 = 9. Napisz równania
wspólnych
stycznych do tych okręgów.
25 kwi 19:01
Wwo: Ktoś ma pomysł od czego zacząć?
25 kwi 19:33
Mila:

K1 : (x − 4)
2 + y
2 = 9, S
1=(4,0), r=3
i
K2 : x
2+(y − 3)
2 = 9, S
2=(0,3) r=3
1) Styczne będą równoległe do prostej S
1S
2
| | 3 | |
k: y=ax+3 i 0=a*4+3, a=− |
| |
| | 4 | |
2) Styczne :
3x+4y−4b=0
Odległość stycznej od środka okręgu jest równa promieniowi
| | |3*0+4*3−4b| | |
d(s,S2=(0,3))= |
| =3 |
| | √32+42 | |
|12−4b|=15
12−4b=15 lub 12−4b=−15
| | 3 | | 3 | |
s1: y=− |
| x− |
| ⇔3x+4y+3=0 |
| | 4 | | 4 | |
lub
| | 3 | | 27 | |
s2: y=− |
| x+ |
| ⇔3x+4y−27=0 |
| | 4 | | 4 | |
======================
25 kwi 20:39
Wwo: Dziękuję bardzo
25 kwi 21:44
Mila:
25 kwi 22:04
Wwo: A mogę liczyć na podpowiedź do tego zadania : K1 : (x − 4)
2 + y
2 = 9 i K2 : (y − m)
2 + x
2 =
m
2. Okrąg K2 przecina oś OY w początku układu współrzędnych i punkcie C, a okrąg K1 przecina
oś OX w punktach A i B. Oblicz pole czworokąta, którego wierzchołkami są punkty A, B, C i
środek okręgu K2.
25 kwi 23:26
Mila:

A=(1,0), B=(7,0)
m>0, S
2=(0,m)
C
1=(0,2m)
Pole liczysz jako sumę dwóch Δ.
dla
m<0 ( K
2 na dół)
25 kwi 23:45
Wwo: Jeszcze raz dziękuję, jesteś niesamowita
25 kwi 23:49