matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie różniczkowe
Stonoga:
mam jeszcze takie równanie różniczkowe do rozwiązania:
dy
= (x − y)
2
+ 1
dx
nie jestem pewien jak się za to zabrać przez tę 1 na końcu, mógłby ktoś pomóc?
25 kwi 18:43
Stonoga:
wychodzi mi: z' = 2xyx + x
2
25 kwi 18:50
Mariusz:
dy
= (x − y)
2
+ 1
dx
u = x − y
du
dy
=1−
dx
dx
dy
du
=1−
dx
dx
du
1−
=u
2
+1
dx
du
−
=u
2
dx
du
−
=dx
u
2
1
=x+C
1
u
1
u =
x+C
1
1
x − y =
x+C
1
1
y = x −
x + C
25 kwi 21:31