planimetria
salv:

Punkty R i S są środkami boków odpowiednio AB i BC równoległoboku ABCD. Wykaż, że pole
| 3 | |
trójkąta RSD jest równe |
| pola tego rownolegloboku. |
| 8 | |
P
ABCD=4xysinβ=4xysin(180−α)=4xysinα
P
ΔADR=xysinα
P
ΔDSC=xysinα
PΔRDS | | | | 3 | |
| = |
| = |
| c.n.w |
PABCD | | 4 | | 8 | |
i tu moje pytanie,czy da sie to zrobic jakos inaczej z podobienstwa?bo tak sie zastanawiam
jakbym to zrobil inaczej nie znajac wzorow na pole Δ z sinusem i nic jak na razie mi do glowy
nie przychodzi
25 kwi 17:39
salv: zle sie wyrazilem,po prostu jak to zrobic inaczej

niekoniecznie z podobienstwa
25 kwi 17:42
jc: Trójkąty po bokach mają 1/4, 1/4, 1/8 pola całości. Sam łatwo uzasadnisz.
W środku zostaje 1−1/4−1/4−1/8=3/8.
25 kwi 18:21
Mila:

1)
P{ABCD}=a*h ten wzór znasz!
2)
| 1 | | 1 | | 1 | |
PΔARD= |
| * |
| a*h= |
| a*h |
| 2 | | 2 | | 4 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
PΔDCS= |
| a* |
| h= |
| a*h |
| 2 | | 2 | | 4 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔRBS= |
| * |
| a* |
| h= |
| a*h |
| 2 | | 2 | | 2 | | 8 | |
| 1 | | 1 | | 3 | |
3) PΔDRS=a*h−( |
| a*h+ |
| a*h)= |
| a*h |
| 2 | | 8 | | 8 | |
25 kwi 20:12