matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka nieoznaczona
Stonoga:
liczę taką całką metodą przez podstawienie
x
2
(2x
3
+ 1)
√
2x
3
+ 1
za "t" przyjąłem sobie pierwiastek z 2x
3
+ 1... i nie wiem czy robię dobrze bo utknąłem w momencie zapisu podstawienia
25 kwi 17:35
ICSP:
Twoją całke można zapisać jako:
x
2
∫
dx
(2x
3
+ 1)
3/2
W takiej postaci podstawienie nasuwa się samo.
25 kwi 17:37
Mariusz:
Zaproponowane podstawienie jest dobre t=
√
2x
3
+1
t
2
=2x
3
+1 2tdt=6x
2
dx tdt=3x
2
dx
1
tdt
∫
3
t
3
1
dt
=
∫
3
t
2
1
1
=−
+ C
3
t
1
1
=−
+ C
3
√
2x
3
+1
26 kwi 10:26
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick