układ równań
Rajcu: mam taki układ
y + 2xl = 0
x + 2yl = 0
x2 + y2 − 8 = 0
podstawiam wyliczone x i y do ostatniego ale nic sensownego nie wychodzi
złapałem dobry trop czy nie tędy droga?
25 kwi 17:07
wredulus_pospolitus:
a co to jest to po 'x' w pierwszym równaniu? i po 'y' w drugim równaniu?
25 kwi 17:13
wredulus_pospolitus:
y = −2xl
wstawiamy do (2)
| | 1 | |
x − 4xl2 = 0 −> x(1−4l2) = 0 −> x = 0 (to wtedy y = 0) lub l = ± |
| (to wtedy y = −/+ |
| | 2 | |
x)
x=0;y=0 nie spełnia ostatniego równania (równianie okręgu)
szukamy więc punktów (na okręgu) o współrzędnych (x,−x)
25 kwi 17:15
Rajcu: to powstało po wyliczeniu pochodnych w zadaniu na wyznaczenie ekstremów warunkowych,
oznaczenie przyjęte na zajęciach
25 kwi 17:16
Rajcu: łaaa, dzięki wielkie
25 kwi 17:23