Trygonometria
Bartek: Rozwiąż równanie 3sin(x−π4)+cos(x+π4)=1 w przedziale <0;2π>
pojawiało się już to zadanie na forum ale nie wiem co jest źle w moim sposobie rozwiązywania:
3(sinx*cosπ4−cosx*sinπ4)+(cosx*cosπ4−sinx*sinπ4)=1
Po doprowadzeniu tego do najprostszej postaci otrzymuje
√2(sinx−cosx)=1 ⇒sinx−cosx=√22
podnosze obustronnie do kwadratu i po zamienieniu kwadratów na jedynkę trygonometryczną
otrzymuję takie coś:
−2sinxcosx=−12
czyli
sin2x=12
gdy to narysuje na wykresie wychodzi ,że są 4 rozwiązania a w odpowiedziach są tylko dwa.
25 kwi 16:09
wredulus_pospolitus:
podniosłeś do kwadratu, więc zapewne przyjmujesz dwa dodatkowe wyniki
PS.
| | √2 | | √2 | |
√2(sinx−cosx) = 2( |
| sinx − |
| cosx) = −2cos(x + π/4) |
| | 2 | | 2 | |
25 kwi 16:18
Mila:
1)
3sin(x−π/4)+cos(x+π/4)=1⇔
2)
√2sinx−
√2cosx=1 /:2
| | π | | π | | 1 | |
sinx*cos |
| −sin |
| *cosx= |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
x− |
| = |
| +2kπ lub x− |
| =π− |
| +2kπ i <0;2π> |
| | 4 | | 6 | | 4 | | 6 | |
=====================
26 kwi 17:25