dowód
Yume: Dowodzik.
Wykaż, że jeżeli a>0 i b>0 i c>0 oraz a+b+c=1 to √4a+1+√4b+a+√4c+1≤5
25 kwi 12:57
wredulus_pospolitus:
w jednym pierwiastku masz 'a' w pozostałych '1'
25 kwi 13:08
Yume: Aj wkradł się błąd. Powinno to wyglądać tak: √4a+1+√4b+1+√4c+1≤5
25 kwi 13:11
uki : Na pewno jest tam tak?
≤√3(4(a+b+c)+3) = √12(a+b+c) + 9 = √21
25 kwi 13:14
uki : lub
| | 4a+1+4b+1+4c+1 | | √4a+1+√4b+1+√4c+1 | |
( |
| )0.5 ≥ |
| |
| | 3 | | 3 | |
25 kwi 13:18
ICSP:
L = √4a + 1 + √4b + 1 + √4c + 1 ≤ √4a2 + 4a + 1 + √4b2 + 4b + 1 + √4c2 + 4c + 1
= 2(a + b + c) + 3 = 5
25 kwi 14:49