trójkat
synek: Niech P będzie wewnątrz trójkata równobocznego ABC tak że ∡APB=120o, ∡BPC=90o.
Wyznacz stosunek AP:BP:CP, wiedząc że AP=1.
25 kwi 11:29
wredulus_pospolitus:
tw. cosinusów się kłania
25 kwi 11:33
synek: A jak?
25 kwi 11:42
wredulus_pospolitus:
nisko się kłania

a −−− bok trójkąta
a
2 = |AP|
2 + |BP|
2 − 2|AP|*|BP|*cos(120
o) (znamy |AP| więc mam |BP| zależne od 'a' )
a
2 = |AP|
2 + |CP|
2 − 2|AP|*|CP|*cos(60
o) (znamy |AP| więc mam |CP| zależne od 'a' )
a
2 = |BP|
2 + |CP|
2 (tw. Pitagorasa) <−−− wyznaczamy 'a'
25 kwi 12:05
synek: A to a sie nie zredukuje ?
25 kwi 12:14
wredulus_pospolitus:
podstaw to zobaczysz czy się zredukuje czy nie
25 kwi 12:26
synek: a2 = 1 + |BP|2 + |BP|
a2 = 1 + |CP|2 − |CP|
i jak dalej?
25 kwi 12:55
wredulus_pospolitus:
czemu nie zauważyłeś mojego błędu

360 − 120 − 90 =
150 a nie 60
25 kwi 13:08
synek: Ale chocby nawet
a2 = 1 + |CP|2 +√3 |CP|
Ale nie wiem jak dalej?
25 kwi 13:10
synek: i?
25 kwi 16:25