okregi
miki: Środki trzech stycznych okrągów połączono ze sobą tworząc trójkąt o bokach 6, 10 oraz 14.
Oblicz odleglość AO, gdzie O środek najmniejzego okręgu stycznego do trzech pozostałych, a A
wierzchołek trójkąta (patrz rys)
https://i.stack.imgur.com/D7UPx.png
25 kwi 10:23
wredulus_pospolitus:

z tw. cosinusów:
24
2 = (10+r)
2 + (14+r)
2 − 2(10+r)(14+r)cosα
16
2 = (10+r)
2 + (6+r)
2 − 2(10+r)(6+r)cosβ
30
2 = (6+r)
2 + (14+r)
2 − 2(6+r)(14+r)cos(180 − (α+β))
trochę pitolenia będzie ... ale masz układ trzech równań z trzema niewiadomymi ... więc można
wyliczyć
25 kwi 10:36
miki: Skąd te liczby 24, 16 i 30?
25 kwi 10:51
wredulus_pospolitus:
ach ... to już sa boki ... wartości 6,10,14 traktowałem jako promienie okręgów

no to na początek wyznacz promienie tych trzech okręgów
25 kwi 10:56
miki: A jak wyzczyć te promienie?
25 kwi 11:05
wredulus_pospolitus:
a < b < c
a + b = 6
a + c = 10
b + c = 14
taki prosty układ
25 kwi 11:14
wredulus_pospolitus:
uprzedzając pytanie: "skąd wiem że tak mają wyglądać równania"
skoro a < b < c (tak sobie zakładam zmienne)
to suma dwóch najmniejszych liczb (a i b) będzie najmniejsza (czyli = 6)
to suma dwóch największych liczb (b i c) będzie największa (czyli =14)
więc suma a i c będzie równa 10
25 kwi 11:16