matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
czynniki
iopy:
Rozłoż na czynniki x
4
+y
4
+z
4
−2x
2
y
2
−2y
2
z
2
−2z
2
x
2
24 kwi 22:32
ABC:
idzie to jakoś tak
x
4
+y
4
+z
4
−2x
2
y
2
−2y
2
z
2
−2z
2
x
2
=(x
2
+y
2
−z
2
)
2
−4x
2
y
2
=(x
2
+y
2
−z
2
−2xy)(x
2
+y
2
−z
2
+2xy)= =((x−y)
2
−z
2
)((x+y)
2
−z
2
)=(x−y−z)(x−y+z)(x+y−z)(x+y+z)
24 kwi 23:14