Wykorzystaj wzory skróconego mnożenia
Daniela: 1.
Korzystając ze wzorów skróconego mnożenia uzasadnij że liczba 3242−1762 nie wychodzi mi ,
pomożecie?
2.
Uzasadnij że dla dowolnej liczby całkowitej a wyrażenie a3 − a jest podzielone przez 6
3.
Przyjmij że x+1/x = 4 i oblicz wartość wyrażenia:
b)x² + 1/x²
c)(x−1/x)²
Proszę o pomoc
24 kwi 20:15
wredulus_pospolitus:
1) ale co ta liczba? To pokaż jak liczysz
24 kwi 20:15
wredulus_pospolitus:
2)
a3 − a = a(a2−1) = (a−1)a(a+1) <−−− iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych ... wyciągaj
wniosek
24 kwi 20:16
wredulus_pospolitus:
3)
b)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x2 + |
| = x2 + 2 + |
| − 2 = (x + |
| )2 − 2 |
| | x2 | | x2 | | x | |
c)
(x − 1/x)
2 = (x + 1/x)
2 − 4
24 kwi 20:17
Daniela: Wykorzystaj wzory skróconego mnożenia
Daniela: 1.
Korzystając ze wzorów skróconego mnożenia uzasadnij że liczba 3242−1762 jest podzielona przez
500 nie wychodzi mi ,
pomożecie?
2.
Uzasadnij że dla dowolnej liczby całkowitej a wyrażenie a3 − a jest podzielone przez 6
3.
Przyjmij że x+1/x = 4 i oblicz wartość wyrażenia:
b)x² + 1/x²
c)(x−1/x)²
Proszę o pomoc
24 kwi 20:18
Eta:
1/ (324+176)(324−176)= 500*148=74 000
24 kwi 20:20
ABC:
3242−1762=(324−176)(324+176)=148*500 koniec
24 kwi 20:21
Eta:
1/ ta liczba jest podzielna przez 500
24 kwi 20:21
Maciess: Tego zadania są w ksiązce Kulmy "Dowody matematyczne". Ksiązeczka niegruba i można w 2−3 dni
przećwiczyć wszystkie tego typu zadania. Zwłaszcza do podstawy! nie jest to reklama
24 kwi 20:32