Prędkość
maturaa: Po owalnym torze o długości 100 cm poruszają się dwa samochodziki w tym samym kierunku
spotykając się co 10 sekund. Jaka jest prędkość każdego z nich, jeżeli jeden pokonuje pełne
okrążenie w czasie o 5 sekund krótszym niż drugi.
24 kwi 19:49
wredulus_pospolitus:
Strzelam, że:
szybszy okrążenie robi w 5 sekund, wolniejszy w 10 sekund.
ale obliczenia:
24 kwi 20:21
ABC:
100 cm =1 metr zmiana jednostki
t
1=t
2−5
10v
1=2*(10v
2) czyli v
1=2v
2 − dubluje go co 10 sekund
po podstawieniu wychodzi szybszy 0,2 m/s a wolniejszy 0,1 m/s już mi się nie chciało pisać
24 kwi 20:22
daras: spodziewajmy się trudniejszych zadań na maturze
25 kwi 18:12