Pierwiastek
Mo: Hej!
Czy jest może jakiś prosty sposób (poza policzeniem przybliżonej wartości na kalkulatorze)
na sprawdzenie, czy np.
3+ 2√2 = 17 + 12√2
Wynik wg kalkulatora jest ten sam na wiele miejsc po przecinku, a nie wiem jak formalnie
pokazać, że to ta sama liczba.
Pozdrawiam zainteresowanych
24 kwi 19:18
wredulus_pospolitus:
3 +
√2 = 17 + 12
√2 
bez liczenia widać że jest to BZDURA
24 kwi 19:31
wredulus_pospolitus:
3 + 2√2 = 17 + 12√2 miało być
24 kwi 19:31
wredulus_pospolitus:
3 + 2√2 < 3 + 2*2 = 3 + 4 = 7 < 17 < 17 + 12√2 ... koniec
24 kwi 19:32
ABC:
chodziło mu zapewne o to że
(3+2
√2)
2=3
2+2*3*2
√2+(2
√2)
2=9+12
√2+8=17+12
√2
24 kwi 19:45
wredulus_pospolitus:
może ... ale zapis jest całkowicie inny
24 kwi 19:46
Mo: Kurcze − zapomniałam dopisać najważniejszego po prawej stronie : 17 + 12
√2 miało być całe pod
pierwiastkiem.
Nic dziwnego, że wyglądało na bzdurę.

Czyli, jeszcze raz, chodziło o to:
3 + 2
√2 =
√17+12√2
Tak jak też @ABC napisał.
Dzięki, już wszystko jasne.
24 kwi 20:18