Oblicz pochodną..
bosiek: Oblicz pochodną korzystając z podstawowych reguł różniczkowania:
b. f(x) = (x
2−3)(x+5)
| | 2 | | 1 | | 1 | |
c. f(x) = |
| − |
| + |
| |
| | x | | x2 | | x3 | |
Wnioskuję po treści, że mam to doprowadzić do jak najprostszej postaci (jak np. w b. wymnożyć)
i dopiero obliczyć pochodną, bez korzystania ze wzorów na pochodną iloczynu i ilorazu, bo to
mam w kolejnym zadaniu ; ) Byłbym wdzięczny za pomoc, na podstawie tych 3 poradzę sobie z
resztą ; )
a. zostawiam znawcom : P
b. f'(x) = (x
3+5x
2−3x−15)'=3x
2+10x−3 ?
| | 1 | | 1 | | 1 | |
c. f'(x) = 2*( |
| )'−( |
| )'+( |
| )' = 2*(−1)*x−2−(−2)*x−3+(−3)*x−4 = |
| | x | | x2 | | x3 | |
Z góry dziękuję za pomoc..