funkcja
Michał: uzasadnij że rownanie 3x5 − 10x3 + 30x −10 = 0 spełnia tylko jedna l.rzeczywista. dodatkowo
wykaż że liczba zawiera się w przedziale (0,1)
f(x) = 3x5 − 10x3 + 30x −10
funkcja ma jedno m.zerowe gdy jest rosnąca w całej dziedzinie, gdzie x∊R
f'(x) = 15x4 − 30x2+30
15x4 − 30x2+30 = 0
Δ < 0
zatem pochodna funkcji przyjmuje tylko wartości dodatnie czyli funkcja f(x) jest rosnąca w
całej dziedzinie czyli ma tylko jedno miejsce zerowe
f(0) = −10
f(1) = 13
z czego wynika że to jedyne rozwiązanie zawiera się w przedziale (0,1)
Jest OK czy czegoś brakuje?
24 kwi 17:40
Michał: tak teraz patrze to może jeszcze by dopisać że funkcja jest ciągła w dziedzinie
24 kwi 17:43
ABC:
można też bez delty
f'(x)=15(x4−2x2+2)=15 [(x2−1)2+1]>0
24 kwi 17:49
Michał: cos mi śmierdziało własnie wzorem skróconego mnożenia

a poza tym rozwiązanie jest w porządku? nie ma jakiegoś błędu, niczego nie brakuje?
24 kwi 17:51
ABC:
możesz napisać że wielomian jest funkcją ciągłą
24 kwi 18:14
Michał: dzieki
24 kwi 18:23
wredulus_pospolitus:
brakuje mi uzasadnienia dlaczego z:
f(0) = −10 i f(1) = 13 wynika, że istnieje miejsce zerowe na przedziale (0,1)
24 kwi 19:16