Funkcja ciągła
Ewa99: Zmienna losowa X ma dystrybuantę
| | ⎧ | 0 x<−1 | |
| F(x)= | ⎨ | 12x3+12 −1≤x≤1 |
|
| | ⎩ | 1 x>1 | |
wyznacz wartość oczekiwaną i wariancję zmiennej Y=2X−3.
Wyznaczyłam funkcję gęstości, policzyłam E(X), E(X
2), ale wariancja wychodzi ujemna. Czy
mógłby ktoś podpowiedzieć jak zrobić to zadanie, albo co zrobiłam źle?
Funkcja gęstości:
| | ⎧ | 32x2 −1 ≤ x ≤ 1 | |
| f(x)= | ⎩ | 0 w p.p. |
|
E(X) = 0
E(X
2) =
610
24 kwi 14:57
wredulus_pospolitus:
A nie prościej było wyznaczyć dystrybuantę Y = 2X − 3

I na podstawie tego wykresu określić
wartość oczekiwaną i wariancję ?
24 kwi 15:04
Ewa99: Niestety nie mam tak naprawdę żadnych materiałów z uczelni, z których mogłabym skorzystać, żeby
podpatrzeć wykonanie Twojego sposobu w praktyce, dlatego staram się robić po łebkach i po
swojemu.

Czy o ile dobrze rozumiem, to mam wyznaczyć z tego równania X, podstawić go pod pierwszą
funkcję i z tego liczyć?
24 kwi 15:20
Adamm:
Var(2X−3) = 4VarX = ...
24 kwi 16:09
Ewa99: Można prosić o krótkie wyjaśnienie?
24 kwi 16:12