Liczba 50 jest przybliżeniem z nadmiarem liczby x.
Pituś: Liczba 50 jest przybliżeniem z nadmiarem liczby x.
Błąd względny tego przybliżenia wynosi 2/123.
Podaj liczbe x w postaci zapisu dziesietnego.
prosze o pomoc
24 kwi 14:00
ite:
przybliżenie z nadmiarem → |50−x|=50−x
| 50−x | | 2 | |
| = |
| i to równanie trzeba rozwiązać |
| x | | 123 | |
24 kwi 14:32
Pituś: A dlaczego jest 50−x a nie x−50? (patrzę na wzór błędu względnego)
24 kwi 14:39
ite:
przybliżenie z nadmiarem ⇔ 50>x
przekształcam 50−x>0
więc |50−x|=50−x // wynika z definicji wartości bezwzględnej
24 kwi 14:52
ite:
| | |x−50| | | 2 | |
Można też zapisać |
| = |
| , jeśli tak masz we wzorze i chcesz się tego ściśle |
| | x | | 123 | |
trzymać.
Dlaczego? Ponieważ |x−50|=|50−x|
24 kwi 15:00
Pituś: Dzieki wielkie za pomoc
24 kwi 16:02