okresl ilosc rozwiazania x^2+4x+1=m
Pituś: okresl ilosc rozwiazania x
2+4x+1=m w zaleznosci od wartosci parametru m...
nie wiem jak zabrac sie za to zadanie
24 kwi 12:14
Jerzy:
x2 + 4x +1 − m = 0 i teraz policz wyróżnik (Δ)
24 kwi 12:15
uki: Mozna tez z wykresu x2+4x+1
24 kwi 12:17
Stado ślimaków:
można też tak
x2+4x+4−3=m
(x+2)2=m+3
widać że jeśli m+3<0 brak rozwiązań , m+3=0 jedno, m+3>0 dwa
24 kwi 12:17
Jerzy:

Graficznie. Niebieska prosta to y = m , przesuwasz ją wdłuż osi OY i patrzysz w ilu punktach
przecina zielony wykres
24 kwi 12:17