okrąg
matma:
Na okręgu obrano trzy różne punkty X,Y,Z
Styczne w punktach X i Y przecinają się w punkcie A , zaś styczna w punkcie Z
przecina prostą XY w punkcie C
Wykaż,że |AB|2=|AY|2+|BZ|2
24 kwi 12:08
ite: Gdzie jest pkt B?
24 kwi 12:46
ifka: wsakzówka − wez środkiem odcinka oznacz P i wtedy masz trojkąt prostokątny APC
24 kwi 12:47
ifka: Wg mnie to powinno być AC
2=AY
2+CZ
2 
?
24 kwi 12:52
matma:
Tak, przepraszam

|AC|
2=|AY|
2+|CZ|
2
24 kwi 12:58
ifka: Powtarzam − wez środkiem odcinka XY oznacz P i wtedy masz trojkąt prostokątny APC.
Bez gotowca
24 kwi 13:06
Eta:

B −− środek odcinka XY to BY=BX
z tw. Pitagorasa w ΔABC i w ΔABY
AC
2=BC
2+AB
2 i AB
2=AY
2−BY
2
AC
2=BC
2−BY
2+AY
2
AC
2=(BC−BY)(BC+BY)+AY
2
AC
2= CY*CX+AY
2 i z tw. o stycznej i siecznej CY*CX=CZ
2
to
AC
2=CZ
2+AY
2
=============
c.n.w.
24 kwi 13:10
ifka: Eta nie dałes sie mu/jej nawet zastanowic
24 kwi 13:15
Eta:
24 kwi 13:18
ifka: Są tu inne zdania bez wskazówek nawet ale ok
24 kwi 13:20
jc: ... lub bez twierdzenia.
AC2 = BC2 + AB2 = (CS2 − BS2) + (AY2 − BY2)
= CS2 + AY2 − (BS2 + BY2) = AY2 + CS2 − r2 = AY2 + CZ2
S = środek okręgu, r − promień
24 kwi 13:34