Zbadaj ciągłość funkcji
Limes: Zabrałem się za zagadnia związane z granicami, pochodnymi i tym podobne. Jednak nie do końca
mogę zweryfikować czy wszystko dobrze rozumiem (strajk nauczycieli

). Dlatego przychodzę z
prośbą o pomoc.
Przedstawię dwa zadania związane z granicami i bezpośrednio z ciągłościami funkcji.
Zacznijmy od zadania:
Uzasadnij, że funkcja f(x) = −2x
3 + x
2 − 3x + 2 ma miejsce zerowe należące do przedziału <0;
1>
Rozpatrzyłem to w taki sposób:
lim x → 1
− = [−2 + 1 − 3 + 2] = −2
lim x → 0
− = [0 + 0 − 0 + 2] = 2
Granice te przyjmują wartości przeciwne − będące po przeciwnej stronie osi odciętych. Znaczy
to, że w pewnym momencie jako, że funkcja jest ciągła musi przeciąć oś odciętych w tym
przedziale <0; 1>
I drugie zadanko, które zupełnie nie mam pojęcia jak rozwiązać
| | ⎧ | −x2 dla x ∊ <−1;1> | |
| Zbadaj ciągłość funkcji f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | x−1|x−1| dla x∊(−∞; −1)∪(1;+∞) | |
Na pewno wiem, że dla lim x→
−1− mianownik przyjmie wartość −x+1
a dla lim x→
1+ przyjmie wartość x−1
Jednak przyznam się, że po prostu nie do końca wiem jak to ugryźć .
.
Przepraszam, troszkę tego nie widzę i do końca nie wiem co liczę... Mam nadzieje, że troszkę
rzucicie mi na to światło ;−;
24 kwi 09:40
Limes: Tam wdarł się mały błąd w pierwszym zadaniu, gdzie lim x →0− powinien właśnie zbiegać z
prawej strony, czyli lim x →0+
24 kwi 09:42
ICSP: https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82asno%C5%9B%C4%87_Darboux − masz odpowiedx na pierwsze.
Nie musisz brać granic, wystarczy wziąc wartości w punkcie (f. jest ciągła).
f(a) * f(b) < 0 ⇒ istnieje c ∊ (a , b) takie, że f(c) = 0. Jednak wypada najpierw napisać, ze
wielomian jest funkcją ciągłą.
W końcowym wniosku powołać się na własność Darboux.
24 kwi 09:48
ICSP: Co do drugiego.
Zacznij od jednego punktu.
Masz sprawdzić czy
limx → x0− = f(x0) = limx → x0+
24 kwi 09:49
wredulus_pospolitus:
zadanie 1
Zbyteczne jest liczenie granic w sytuacji, gdy funkcja jest ciągła w przedziale <0;1>.
Skorzystaj z tw. Darboux (
https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Darboux)
czyli:
jeżeli funkcja jest ciągła na przedziale [a,b] oraz f(a)*f(b) < 0 (czyli wartości funkcji są
różnych znaków) to ∃
c∊(a,b) f(c) = 0 (istnieje punkt c ∊ (a,b) dla którego f(c) = 0)
24 kwi 09:49
Stado ślimaków:
a nie możesz w pierwszym zadaniu po prostu obliczyć f(0) i f(1) , dlaczego granice liczysz?
a w drugim rozpisz z definicji wartości bezwzględnej i ten ułamek będzie równy albo 1 albo −1
24 kwi 09:50
wredulus_pospolitus:
zadanie 2
| | x−1 | | x−1 | |
limx−>−1− f(x) = limx−>−1− |
| = limx−>−1− |
| = −1 |
| | |x−1| | | −(x−1) | |
| | x−1 | | x−1 | |
limx−> 1+ f(x) = limx−> 1+ |
| = limx−> 1+ |
| = 1 |
| | |x−1| | | x−1 | |
inny granic NIE TRZEBA liczyć bo:
f(−1) = −(−1)
2 = −1
f(1) = −(1)
2 = −1
24 kwi 09:53
Limes: Bardzo dziękuje za rady, będę musiał sobie to wszystko na spokojnie przyswoić − szczególnie jak
wstanę, bo już dopada mnie zmęczenie.
Zadanie pierwsze chyba rozumiem, a zadanie drugie....funkcja nie jest ciągła ponieważ na swój
sposób jest ciągłość jest przerwana w punkcie f(1), tak? Wartość tam jest −1, a granica dąży
do 1
24 kwi 10:00
Jerzy:
Funkcja jest ciągła w punkcie, gdy posiada wartość w tym punkcie i istnieje granica
w tym punkcie równa wartosci funkcji w tym punkcie.
24 kwi 10:16
Limes: Okej, dziękuje!

To też oznacza, że takich funkcji, które nie są ciągłe moge się spodziewać właśnie w takich
równaniach z podanymi przedziałami, a samego sprawdzenia czy funkcja jest ciągła powinienem
dokonywać na końcach/początkach tych przedziałów, tak?
24 kwi 10:21
Jerzy:

Tak. W punktach styku takich przedziałów.Tutaj masz przykład funkcji nieciągłej w punkcie x =
2.
Granca wynosi 1 , ale wwartośc funkcji 3
24 kwi 10:26
Limes: Dziękuje!

W końcu czuje, że rozumiem
24 kwi 10:28
Adamm:
Tw. Darboux jest bezpośrednim wnioskiem z faktu, że
obraz zbioru spójnego przez funkcję ciągłą jest spójny
24 kwi 10:52
24 kwi 11:03