równania różniczkowe
TimmmyT: Rozwiązać równanie różniczkowe
x*dy/dx + y = y2*lnx
nie mam pojęcia jak się za to zabrać, próbowałem przenosić lewą stronę na prawo i y na lewo,
ale do niczego mnie to nie doprowadziło.
23 kwi 20:49
wredulus_pospolitus:
1) Jaki to jest typ równania według Ciebie
23 kwi 21:16
wredulus_pospolitus:
2) Jaki jest 'sztampowy' sposób rozwiązywania tego typu równania różniczkowe
23 kwi 21:16
Mariusz:
Równanie Bernoulliego
xdy/dx + y = y
2*lnx
−u'−u=lnx
u'+u=−lnx
i masz równanie liniowe które można rozwiązać uzmienniając stałą
xdy/dx + y = y
2*lnx
W powyższym równaniu można też zauważyć że lewa strona jest pochodną iloczynu
23 kwi 23:08
Mariusz:
Zdaje się że zgubiłem x i równanie liniowe powinno wyglądać tak
xu'+u=−lnx
24 kwi 08:17
Mariusz:
i jeszcze mogłem pomylić znak
−xu'+u=lnx
xu'−u=−lnx
ln|u| = ln|x| + C
u = Cx
u(x)=C(x)x
u(x)=1+lnx+C
1x
24 kwi 08:33
TimmmyT: o dziękuję, czyli zaszedłem trochę za daleko z zadaniami, ale dziękuję za pomoc, będę mądry na
zajęciach
24 kwi 11:12