pochodna
salv: Punkt P(1,7) należy do wykresu funkcji f(x), gdzie b≠− 1.Styczna do wykresu danej funkcji,
poprowadzona w punkcie P, jest prostopadła do prostej o równaniu 2x + 3y = 0 . Oblicz
współczynniki a i b oraz napisz równanie tej stycznej.
No i mam problem tylko z wyznaczeniem pochodnej funkcji f(x),z resztą sobie poradzę :
i tutaj moje pytanko,jesli liczymy f'(x) czyli:
| | (2x+a)(x+b)(−x2−ax−5)*1 | |
f'(x)= |
| dlaczego *1?te 'b' traktujemy jako |
| | (x+b2) | |
liczba,dlatego pochodna z (x+b) to jest 1?Bo w zadaniach ze stereometrii jak mamy jakąś
funkcję opisująca objętość,nie wiem dajmy na to f(H)=H
2*2R+3R,to f'(H)=4HR+3R,to przecież
te 'R' też jest jakąś liczbą a w przypadku tym f'(x) liczymy pochodną od x,a 'b' znika,a w tym
drugim przykładzie 'R' nie znika.Czym się różnią te dwie sytuacje?
23 kwi 18:25
janek191:
W liczniku powinno być
(2 x + a)*(x + b) − (x2 +a x + 5)*1
Różniczkujemy po x.
23 kwi 18:28
salv: zapomniałem + dopisać przed nawiasem faktycznie,no tak różniczkujemy po 'x',właśnie dlatego
opisałem troszkę pod tym o co mi chodzi
23 kwi 18:32
salv: i powinno być też w mianowniku (x+b)2 *
23 kwi 18:32
salv:
24 kwi 10:55
Jerzy:
Pochodna funkcji liniowej f(x) = x + k jest równa 1 , bo:
f'(x) = (x)' + (k)' = 1 + 0 = 0 ( pochodna stałej jest równa zero )
24 kwi 10:58
Jerzy:
W przypadku iloczynu funkcji przez stałą , stałą mozemy wyłaczyć przed pochodną:
f(x) = 3(x + 2)
f'(x) = 3*f'(x) = 3*1 = 3
Policzymy ją z iloczynu funkcji:
f'(x) = (3)'*f(x) + 3*f'(x) = 0*f(x) + 3*1 = 3
24 kwi 11:04