Punkty o obu współrzędnych całkowitych funkcji
olofek: Dzień dobry, mam pytanie odnośnie tego zadania, a dokładniej do podpunktu a):
| | 3x3−2x2−7x−2 | |
Dana jest funkcja f(x)= |
| . Wyznacz: |
| | x3+x2−4x−4 | |
a) wszystkie całkowite argumenty, dla których wartość funkcji jest liczbą całkowitą.
b) zbiór wartości funkcji g określonej wzorem g(x)= f(|x|)
Wychodzą mi 4 takie punkty: (−7,4) (3,2) (−1,−2) (−3,8)
Jak wrzucam wykres w geogebre to też bym to tak odczytał, jednak autorzy wyrzucili z rozwiązań
(−1,−2). Widzę, że w postaci iloczynowej mianownika występuje (x+1) jednak skraca się ono z
licznikiem. Trzeba to wyrzucić z dziedziny, czy jest to błąd twórców zadania?
23 kwi 17:31
olofek: | | 1 | | 7 | | 7 | |
Zresztą w podpunkcie b) Zbiór wartości podali < |
| , |
| ) U ( |
| , 3), dlaczego 7/4 |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
zostało wyrzucone?
23 kwi 17:40
Satan: Jak wrzucasz funkcję w geogebrę, to się nie dziw.
Funkcja nie jest określona dla każdego x. Jak sam zauważyłeś, dla x = −1 funkcja nie istnieje,
bo mianownik przyjmuje wartość 0.
23 kwi 17:53
olofek: Jak skrócę sobie mianownik z licznikiem to już nie przyjmuje dla x=−1 wartości 0, stąd moje
zdziwienie
23 kwi 18:37
Bleee:
Dziedzinę Zawsze określa się na podstawie pierwotnej postaci funkcji
23 kwi 18:41
janek191:
Mianownik:
x3 + x2 −4 x − 4 = x2*(x + 1) − 4*(x + 1) = (x + 1)*(x2 − 4) = (x + 1)*(x − 2)*(x + 2)
Z dziedziny należy wyrzucić liczby: −2, − 1 i 2.
23 kwi 18:43
faradaja: | | 7 | |
dlaczego z ZW zostało wyrzucone |
| ? |
| | 4 | |
2 maj 15:47
iteRacj@:
D=R\{−2,−1,2}
| | (3x3−2x2−7x−2) | | 3(x+1/3)(x+1)(x−2) | |
f(x)= |
| = |
| = |
| | (x3+x2−4x−4) | | (x+2)(x+1)(x−2) | |
| | 3(x+1/3) | | 3(x+2−2+1/3) | | 3(x+2) | | −2+1/3 | |
= |
| = |
| = |
| +3 |
| = |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
| | 3(|x|+1/3)(|x|+1)(|x|−2) | | −5 | |
g(x)=f(|x|)= |
| =3+ |
| , D=R\{−2,2} |
| | (|x|+2)(|x|+1)(|x|−2) | | |x|+2 | |
| | −5 | | 7 | |
Jedynymi rozwiązaniami równania 3+ |
| = |
| są x=−2 i x=2, które nie należą do |
| | |x|+2 | | 4 | |
dziedziny.
Więc g(x) nie przyjmuje takiej wartości.
2 maj 18:09
iteRacj@: Błąd z dziedziną, może ktoś poda poprawną odpowiedź.
2 maj 18:13
faradaja: a dlaczego funkcja g ma wyrzucone z dziedziny −2 i 2? przecież w mianowniku jest moduł, wiec 0
nie przyjmie
2 maj 19:52
faradaja:
3 maj 12:24
ICSP: Spójrz na pierwszą linijkę wpisu.
3 maj 12:27
faradaja: juz wiem, dzięki
3 maj 20:02