powtórka do matury
Tamka: Wykorzystując nierówność 2
√ab ≤ a + b, a, b > 0, wyznaczyć granicę
| | log5 16 | |
lim n→∞ ( |
| )n |
| | log2 3 | |
23 kwi 15:39
wredulus_pospolitus:
| | 4 | |
log516 = 4log__52 = |
| |
| | log25 | |
więc masz:
| | 4 | | 16 | | 16 | |
( |
| )n = ( |
| )n ≥ ( |
| )n = |
| | log23*log25 | | (2√log23*log25)2 | | log23 + log25 | |
no i zauważasz, że ....
23 kwi 15:43
Tamka: czyli odpowiedz to +∞ ?
23 kwi 15:47
Tamka: Zgadza się?
23 kwi 16:07
Bleee:
Zgadza się... A dlaczego?
23 kwi 16:19
Bleee:
Aj... Po szacowania musi być nadal kwadrat
23 kwi 16:20
Bleee:
Po szacowaniu* (wkurza mnie ta 'autokorekta' w telefonie)
23 kwi 16:21
Tamka: Po jakim szacowaniu?
23 kwi 16:23
wredulus_pospolitus:
po znaku nierówności
23 kwi 19:07
Tamka: A jak wykazać że to wyrażenie podniesione do ntej potęgi jest większe od 1?
23 kwi 19:10
wredulus_pospolitus:
zauważ, że log
215 < log
216 = 4
| | 16 | | 16 | | 16 | |
więc |
| ≥ |
| = |
| = 1 |
| | (log215)2 | | (log216)2 | | 42 | |
23 kwi 19:37