ciągi
ll: Wasyl ma 777 cukierków. Chce je wszystkie zjeść w ciągu n dni tak żeby w każdym kolejnym dniu
zjeść o 1 cukierek więcej niż dnia poprzedniego. Jaka jest największa możliwa wartość n?
23 kwi 14:13
Jerzy:
Skorzystaj ze wzoru na sumę n wyrazów ciągu arytmetycznego, gdzie: a1 = 1 , r = 1 , Sn = 777
23 kwi 14:21
piotr: n(k+n+k−1)/2=777, k>0, n>k
⇒
k = 3, n = 37
23 kwi 14:25
23 kwi 14:34
ll: co to jest k?
23 kwi 14:37
piotr: k − liczba cukierków zjedzona pierwszego dnia
23 kwi 14:48
piotr:

n>0, k>0⇒
n = 1/2 (sqrt(4 k
2 − 4 k + 6217) − 2 k + 1)
dla k = 3 mamy n=37
23 kwi 14:57