dr
tars: Granica
https://imgur.com/zd7Kdss
rozwinalem wzor na kwadrat roznicy w liczniku ale powstaly mi 3 pierwiastki i chyba nic mi to
nie dalo
23 kwi 13:39
ICSP: Wyciągnij z licznika i mianownika n2/3 przed nawias.
Nie rozpisuj żadnych wzorów.
23 kwi 13:41
tars: dlaczego akurat n2/3
23 kwi 13:42
tars: pierwszy raz widze taka granice, chce sie nauczyc
23 kwi 13:42
ICSP: a takie granice znasz :
?
23 kwi 13:43
tars: | | n4 | |
no tak, biore pod uwage tylko najwyzsze potegi czyli granica to |
| =1 |
| | n4 | |
a bardziej "oficjalnie" to n
4 w liczniku i mianowniku przed nawias, a wtedy piątka i trójka
dążą do 0.
23 kwi 13:49
ICSP: Teraz robisz dokładnie to samo.
Patrzysz "na oko" jaka jest najwyższa potęga w liczniku i mianowniku.
Pod kwadratem masz 3√n. po podniesieniu do kwadratu będą , więc 3 składniki z potęgami
3√n2 = n2/3. W mianowniku jest taka sama sytuacja.
23 kwi 13:53
tars: no ale jak mam to wyciagnac przed nawias skoro tam sa pierwiastki i wsm
23 kwi 15:13
ICSP: √a * b = √a * √b , a,b > 0
3√3n − 1 = n1/3 3√1 − 1/n2
3√24n +3 = n1/3 3√24 + 3/n2
3√3n − 1 − 3√24n + 3 = n1/3 ( 3√1 − 1/n2 − 3√24 + 3/n2)
23 kwi 15:19
tars: nie rozumiem 3 linijki od konca
3√3n−1 to nie jest 3√n(3−1n=n1/3 * 3√3−1n?
24 kwi 12:41
Jerzy:
Tak, masz rację. Tam jest pomyłka.
24 kwi 12:48
tars: a czy rownie dobrze moge wyciagnac przed nawias n3? wtedy latwiejsze rachunki, to co w
pierwiastku bedzie rowne 0
24 kwi 13:01
ICSP: będziesz miał symbol nieoznaczony.
24 kwi 13:03
Jerzy:
Nie.
24 kwi 13:04
Jerzy:
| | 3n | | 1 | |
3n − 1 = n3( |
| − |
| ) |
| | n2 | | n3 | |
24 kwi 13:05
tars: @Jerzy a tam sie nie skroci? wted 0−0=0 i calosc sie zeruje
24 kwi 13:08
Jerzy:
| | 3n | | 1 | |
Moja pomyłka, miało być: 3n − 1 = n3( |
| − |
| ) |
| | n3 | | n3 | |
24 kwi 13:11
tars: licznik wyszedl mi 33√9 a mianownik 23√p
czyli p=243
a takiej odp nie ma
24 kwi 13:23
tars: n2/3 skrocilo sie licznik/mianownik i zostaly same pierwiastki, w liczniku podnioslem je do
kwadratu i z tego wyszla suma 3 pierwiastkow : 3√9−23√9+43√9 a w mianowniku 3√p+3√p
co dalo mi wynik taki jak powyzej
24 kwi 13:27
ICSP: | | (3√3 − 3√24)2 | | (3√3 − 23√3)2 | |
an → |
| = |
| = |
| | 3√p + 3√p | | 23√p | |
24 kwi 13:32
ICSP: Mówiłem nie rozpisuj wzoru na kwadrat sumy.
Pojawiają się błędy jak np zgubienie 2 przy składniku 2ab.
24 kwi 13:32
tars: ok dzieki za pomoc
a mam jeszcze pytanie do tego co napisal Jerzy
| | 3n | | 1 | | 3 | | 1 | |
n3( |
| − |
| ) nie równa się n3( |
| − |
| )=n3(0)=0 ? |
| | n3 | | n3 | | n2 | | n3 | |
(zakladamy ze n
3 skraca sie jeszcze wczesniej z mianownikiem)
24 kwi 13:42
ICSP: napisałem Ci o 13:03 co będzie nie tak.
Przecież jak liczysz granicę
to nie wyciągasz n
10 tylko n
4.
24 kwi 13:44
Jerzy:
Dostajesz symbol nieoznaczony typu: ∞*0
24 kwi 13:44
jc: Proponuję jeszcze obliczyć granicę ciągu
n3(2n − √n2+1 − √n2−1)
24 kwi 14:57