w
RubikSon: Dla jakich rzeczywistych liczb x wyrażenie w(x) przyjmuje wartość najmniejszą, jeśli
w(x)=4−√9−√(2x2+6√2x+9). Wyznacz tę najmniejszą wartość.
Na razie co mi się udało zrobić to przekształci to wyrażenie na w(x)=4−√6−√2x oraz
wyznaczyć dziedzinę x∊(−nieskończoność;3√2>. Dalej nie mam pojęcia jak to rozwiązać, więc
proszę o pomoc.
23 kwi 13:16
Jerzy:
Nie trzeba nic przekształacać. Wystarczy zauważyć,ze wielomian osiagnie najmniejszą
wartość, gdy liczba pod drugim pierwiastkiem osiagnie wartośc zero i wtedy:
W(x) = 4 − √9 = 1
23 kwi 13:19
Jerzy:
A tak swoją drogą, jakim sposobem doszedłeś do postaci : W(x) = 4 − √6 − √2x ?
23 kwi 13:21
RubikSon: √9−√(2x2+6√2x+9)=√9−√(3+√2x)2=√9−(3+√2x)=√6−√2x
23 kwi 13:27
Jerzy:
Zapamiętaj: √a2 = |a|
23 kwi 13:36