gr
kruk: granica na szybko
| | log(3−x) | |
mam lim x−−> −∞ |
| |
| | 2x | |
czy moge zrobic to tak? :
log(3−x) a x dazy do −niesk, czyli 3−(−niesk) to +
∞
2
x dąży do 0
| | +∞ | |
czyli lim x−−> −∞ |
| =+∞ ? |
| | 0 | |
23 kwi 12:34
Basia: jest dobrze, a bardziej elegancko to tak
2
x → 0
+
| log(3−x) | | 1 | |
| = |
| *log(3−x) → +∞ * +∞ = +∞ |
| 2x | | 2x | |
23 kwi 12:41
jc: W jakim podręczniku znajdziemy definicję granicy f(x)→0+?
Można było napisać 2x > 0 i 2x→0 i dlatego 1/2x →∞,
ale można było od razu napisać 1/2x=2−x →∞.
23 kwi 13:08
Basia: zapis taki sam jak limx→0+ f(x) i dokładnie tyle samo znaczy
w moich czasach pisało się x→0 ∧ x>0
ten jest prostszy, rozpowszechnia się coraz bardziej i mnie się podoba
23 kwi 22:45