matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szereg maclaurina
adam998:
Przedstawic funkcje w postaci szeregu maclaurina
x
5
x
3
−7x+6
1
1
1
Po przeksztalceniu na uł proste x
5
(
−
+
)
5(x−2)
4(x−1)
20(x+3)
wyszło mi to, ale jak patrzyłem z wolframem jest inaczej i nie wiem jak to dalej pociągnąć
23 kwi 12:31
Adamm:
jest tak samo jak pokazuje wolfram
−x
5
x
5
x
5
=
+
+
=
10(1−x/2)
4(1−x)
60(1+x/3)
−x
5
x
5
x
5
∑
n=0
∞
*(x/2)
n
+
*x
n
+
*(−x/3)
n
10
4
60
23 kwi 12:36