matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag an jest dziesieciowyrazowym ciagiem arytmetycznym
Pituś:
ciag an jest dziesieciowyrazowym ciagiem arytmetycznym. Suma wszystkich wyrazów ciągu an jest rowna 28. Wyznacz a
3
+a
8
S
1
0=28 Nie wiem jak zabrać się za to zadanie
Prosze o pomoc
23 kwi 11:58
Jerzy:
2a
1
+ 9*r
S
10
=
*10
2
a
3
+ a
8
= a
1
+ 2r + a
1
+ 7r = 2a
1
+ 9r
23 kwi 12:07
Eta:
a
5
+a
6
a
3
+a
8
S
10
=m
e
*10
m
e
=
=
−−− mediana
2
2
28=(a
3
+a
8
)*5 ⇒ a
3
+a
8
=28/5
23 kwi 12:15
Jerzy:
12:07
2a
1
+ 9r
28 =
*10
2
a
3
+ a
8
=
2a
1
+ 9r
23 kwi 12:19
Pituś:
a
3
+a
8
=28/5 ?
23 kwi 12:29
Jerzy:
23 kwi 12:30
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick