Pytanie do rozwiązania
Olek: Mam pytanie do rozwiązania tego zadania
https://matematykaszkolna.pl/strona/3669.html
| | 33 | |
Dlaczego jak oznaczę na odwrót te odcinki podstawy to wychodzi mi x= |
| ? |
| | √65 | |
1)x
2+H
2=65
2)H
2+(
√65−x)
2=64
H
2++65−2
√65x+x
2=64
H
2+x
2 − 2
√65x=−1
65− 2
√65x=−1
−2
√65x=−66
W takim wypadku dlaczego nie można na odwrót ułożyć tych odcinków?
23 kwi 11:00
Olek: ΩΩΩ
23 kwi 12:08
Michał: Można, czemu by nie?
23 kwi 12:31
Michał: a wychodzi Ci inna wartość "x" bo jest to INNY odcinek niż ten z rozwiązania
23 kwi 12:31
Olek: Aha, dziękuję nie pomyślałem o tym
24 kwi 13:36