tryg
Matura0: Znaleźć wszystkie wartości parametru a, dla których równanie
| | 2 | |
(1−a)tg2x− |
| +1+3a=0 |
| | cos x | |
ma więcej niż jedno rozwiązanie w przedziale (0,π/2)
22 kwi 23:06
wredulus_pospolitus:
| | sin2x | | 1 | |
zauważ, że tg2x = |
| = |
| − 1 |
| | cos2x | | cos2x | |
| | 1 | |
t = |
| ; t∊   |
| | cosx | |
i rozwiązujesz równanie kwadratowe z niewiadomą 't' i parametrem 'a'
22 kwi 23:14
Matura0: wyszło (1−a)t2+2t+3a=0 i co teraz?
22 kwi 23:31
Matura0: I jak z tym dalej?
23 kwi 15:17
ICSP: Wystarczy aby twoje równanie kwadratowe miało dwa rozwiązania większe od 1.
23 kwi 15:21
Matura0: Czemu ma miec dwa wieksze niz 1?
23 kwi 15:25
Jerzy:
A jakie wartości przyjmuje funkcja cosinus ?
23 kwi 15:32
Matura0: no takie <−1,1>
23 kwi 15:33
Jerzy:
| | 1 | |
To teraz pytanie. Czy |
| < 1 ma rozwiazanie w podanym przedziale (0,π/2) ? |
| | cosx | |
23 kwi 15:37
Matura0: Wg mnie nie ma ale nie wiem co to ma do rzeczy
23 kwi 15:44
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
to, że PODSTAWIASZ t = |
| |
| | cosx | |
skoro chcesz aby x ∊ (0 ; π/2) to chcesz aby cosx ∊ (0; 1),
| | 1 | |
więc chcesz być |
| = t ∊ (1; +∞) |
| | cosx | |
23 kwi 15:47
wredulus_pospolitus:
zresztą −−− postać z 23:31 jest NIEPOPRAWNA
23 kwi 15:48
Matura0: Czyli (1−a)t
2−2t+4a=0 i treraz t
1>1 oraz t
2>1
23 kwi 15:53