trygo
andrew: udowodnij, że dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność:
sinx−1sinx−2−sinx−2sinx−3≥−12
22 kwi 22:29
wredulus_pospolitus:
zapisz to jeszcze raz, ale tym razem użyj U a nie u do zapisu ulamków:
| sinx−1 | |
| a nie sinx−1sin+2 |
| sinx+2 | |
22 kwi 22:31
andrew: | sinx−1 | | sinx−2 | | 1 | |
| − |
| ≥− |
| |
| sinx−2 | | sinx−3 | | 2 | |
22 kwi 22:32
wredulus_pospolitus:
| a−1 | | a−2 | | (a−1)(a−3) − (a−2)2 | |
| − |
| = |
| = |
| a−2 | | a−3 | | (a−2)(a−3) | |
| | a2 − 4a + 3 − a2 + 4a − 4 | | 1 | |
= |
| = − |
| |
| | (a−2)(a−3) | | (a−2)(a−3) | |
a więc mamy:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| ≥ − |
| = − |
| = − |
| |
| | (sinx−2)(sinx−3) | | (1−2)(1−3) | | −1*(−2) | | 2 | |
c.n.w.
22 kwi 22:36
andrew: okej dzięki wielkie
22 kwi 22:47