przeciwobraz zbioru
iteRacj@:
![rysunek](rys/144503.png)
Dana jest funkcja f: ℛ✖ℛ → ℛ✖ℛ i zbiór B⊆ℛ✖ℛ .
Naszkicuj w prostokątnym układzie współrzędnych zbiór f
−1[B]
1/ B={<x,y>∊ℛ✖ℛ: x
2+y
2=1}
| −1 | | 1 | |
Czemu w odpowiedziach ten pas wyznaczają proste x= |
| i x= |
| a nie x=−1 i x=1 ? |
| √2 | | √2 | |
22 kwi 22:23
Basia: no a gdzie ta funkcja?
i co to jest 1/ B?
22 kwi 22:30
iteRacj@: Witaj Basiu : )
zgubiłam wzór funkcji f(x,y)=<x,x>
1/ to podpunkt pierwszy
22 kwi 22:37
Basia:
f(C) dało nam okrąg x
2+y
2=1
czyli szukamy takich x, dla których x
2+x
2 = 1
| 1 | |
no to x = ± |
| a y dowolne |
| √2 | |
22 kwi 22:48
iteRacj@: Dziękuję!
22 kwi 22:51
Basia: ale dla x2+y2=1 to nie jest pas tylko te dwie proste
pas dostaniesz dla x2+y2≤1
23 kwi 12:46
iteRacj@:
Sprawdziłam jeszcze raz: w treści na pewno jest x2+y2=1, a w odpowiedzi jest pas a nie
proste.
23 kwi 22:44
Basia:
weź parę z tego pasa, ale nie z żadnej z tych prostych
np. (0,2) f(0,2) = (0,0)
02+02 z całą pewnością ≠ 1
czyli f(pasa) ≠ B
23 kwi 22:51
iteRacj@:
Już rozumiem, dzięki za wytłumaczenie.
23 kwi 23:02
Basia: ale coś mi się jeszcze nie zgadza
jeżeli f(x,y)=(x,x) to do każdego zbioru wartości będą należały tylko pary o takich samych
współrzędnych
do zbioru B należą nie tylko takie pary i tu mi coś zgrzyta
23 kwi 23:08
Basia: czy może źle odczytałam zapis funkcji?
<x,x> to para współrzędnych czy może coś innego?
23 kwi 23:10
iteRacj@:
![rysunek](rys/144512.png)
<x,x> to para współrzędnych
W tym zadaniu jest jeszcze jedna część polecenia. Zrobiłam je i wynik mam zgodny z
odpowiedziami, więc go nie wpisałam. Ale może ono coś jeszcze wyjaśni.
Naszkicuj w prostokątnym układzie współrzędnych zbiór f[A]:
dla A={<x,y>∊ℛ✖ℛ: x
2+y
2=1} /taki sam jak B z 22:23/
Jest to okrąg o środku (0,0) i promieniu 1 → x∊<−1,1> → f[A] to zbiór punktów o obu takich
samych współrzędnych o wartościach z przedziału <−1,1>. Czy to się zgadza?
23 kwi 23:37
Basia: tak, to się zgadza, ale równocześnie potwierdza to co napisałam wcześniej
zbiór B czyli okrąg nie może być zbiorem wartości tej funkcji
należą do niego punkty np. (−1,0) (0,1) itp., które wartościami tej funkcji być nie mogą
w B są tyko dwa punkty postaci (x,x); (−1/√2,−1/√2) i (1/√2,1/√2)
26 kwi 14:41
ite: Wieczorem jeszcze raz spokojnie to przemyślę.
26 kwi 15:54