maturalne
Twój: Wyznacz zbiór wszystkich punktów P=(a;b) płaszczyzny, jeśli wiadomo, że a i b są wartościami
parametru przy których równanie a 4x 3−3a 2x+b=0 ma dokładnie 3 różne pierwiastki
rzeczywiste.
22 kwi 20:47
iteRacj@:

a
4≠0
1/ Wyznacz f.pochodną
f(x)=a
4x
3−3a
2x+b
f'(x)=3a
4x
2−3a
2
2/ Znajdź wartości parametru a, dla których f(x) ma dwa ekstrema lokalne
3a
4x
2−3a
2=0
3a
2(a
2x
2−1)=0
3/ Ustal, dla jakich wartości parametrów f(x
1)>0 i f(x
2)<0 / ← sytuacja na rysunku/
22 kwi 21:20
Twój: czyli x1=1/a oraz x2=−1/a i co dalej?
22 kwi 21:36
iteRacj@:
Obliczamy f(x1) i f(x2).
22 kwi 21:40
iteRacj@:
Zakładamy, że a>0. Wtedy dla x1 funkcja ma maksimum lokalne i dla x2 ma minimum.
(Można też założyć, że a<0 wtedy ekstrema są odwrotnie)
22 kwi 21:45
ICSP: Nie będą odwrotne.
Zresztą nie interesuje nas czy wcześniej występuje minimum czy maksimum.
Chcemy aby ekstrema były różnych znaków, więc warunek :
f(x1) f(x2) < 0
gdzie x1 , x2 są miejscami zerowymi pochodnej, jest wystarczający.
22 kwi 21:49
iteRacj@: I tak pokręciłam...
22 kwi 21:52
Twój: czyli wyszło (−2a+b)(2a+b)<0
22 kwi 22:21
iteRacj@:
| | −1 | | 1 | |
Ja mam f( |
| )=−4a+b i f( |
| )=−2a+b. |
| | a | | a | |
22 kwi 22:30
Twój: Dzieki a jak to narysoawć teraz (−4a+b)(−2a+b)<0
22 kwi 22:33
ICSP: | | 1 | | b | |
f(x) = x3 − 3 |
| x + |
| |
| | a2 | | a4 | |
| | 1 | | b2 | |
Δ = − |
| + |
| < 0 ⇒ −4a2 + b2 < 0 ⇒ (b − 2a)(b + 2a) < 0 |
| | a6 | | 4a8 | |
Przy założenia a ≠ 0
22 kwi 22:35
ICSP: Czyli mamy 2 proste:
b = 2a i b = −2a
które dzieją R2 na 4 części.
Wystarczy zaznaczyć odpowiednie obszary.
22 kwi 22:37
Twój: A które to będą obszary?
22 kwi 22:38
ICSP: Wybierz dowolny punkt z każdego z 4 obszarów i podstaw do nierówności
(b − 2a)(b + 2a)
Jak będzie spełniona to kreskujesz dany obszar.
Sposób z podstawówki ale bardzo skuteczny.
22 kwi 22:45