.
mod: Napisz równania stycznych do elipsy:
9x
2+25y
2=255, równoległych do prostej 4x+5y=7
Jak się za to zabrać?
22 kwi 20:37
wredulus_pospolitus:
Na początek parę pytań:
Jaki jest wzór ogólny stycznej do jakiejś krzywej?
Jaka będzie postać pochodnej elipsy?
Kiedy proste są równoległe?
22 kwi 20:40
mod: Wzór stycznej do krzywej:
y−f(x0)=f'(x0)(x−x0) tak?
22 kwi 20:44
Mila:
Może po... =225 ?
22 kwi 20:45
mod: Proste są równoległe gdy mają ten sam współczynnik kierunkowy
22 kwi 20:45
jc: Da jakiego c, układ równań
9x2+25y2=225
4x+5y=c ma dokładnie jedno rozwiązanie?
5y=c−4x
9x2+(c−4x)2=225
25x2−8cx+c2−225=0
Δ=64c2−4*25*(c2−225)=0
36c2=100*225
c=±25
22 kwi 20:55
mod: Ooo dziękuję, już rozumiem
22 kwi 20:59