figury
Kuba: Zadanie maturalne
Na ostrosłupie prawidłowym trójkątnym opisano stożek, a na tym stożku opisano kulę. Kąt przy
wierzchołku przekroju osiowego stożka jest równy α. Dla jakiej wartości α stosunek objętości
kuli do objętości ostrosłupa jest najmniejszy?
22 kwi 20:01
wredulus_pospolitus:
A w jaki sposób tenże stożek jest opisany na tym ostrosłupie?
22 kwi 20:11
Kuba: Tak jest treść ale wg mnie trojkąt jest wpiasny w okrąg dolny, a wierzchołek ostrosłupa jest w
srodku okręgu górnego.
22 kwi 20:17
Basia: podejrzewam, że podstawa na podstawie, a wierzchołek wspólny
22 kwi 20:17
Basia: jakiego okręgu górnego? to stożek ma być, a nie walec
22 kwi 20:19
wredulus_pospolitus:
Basiu ... zapewne tak ... ale nie jest to 'jedyny sposób' na opisanie stożka na ostrosłupie
22 kwi 20:19
wredulus_pospolitus: a że mam nastrój na 'czepianie' się ... to się czepiam
22 kwi 20:20
Basia: oj wiem, tylko te wszystkie inne to już kosmos
22 kwi 20:21
Kuba: No tak sorry w stożek
To zadanie było kiedyś na maturze
22 kwi 20:43
Basia:

po lewej kula i stożek
(2r)
2=R
2+R
2−2*R*R*cos α
4r
2 = 2R
2(1−cos α)
| | 2r2 | | 2r2 | | r2 | |
R2 = |
| = |
| = |
| |
| | 1−cos α | | 2sin2 α/2 | | sin α/2 | |
| | 2h | | 2a√3 | | a√3 | |
r = |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 2*3 | | 3 | |
a = r
√3
| r3*3√3*sin3 α/2 | | 3√3*sin3 α/2*cos α/2 | |
| = |
| = |
| 16πr3*tg α/2 | | 16π*sin α/2 | |
| 3√3 | |
| *sin2 α/2 * cos α/2 |
| 16π | |
no i teraz trzeba znaleźć minimum f(α)=sin
2 α/2 * cos α/2
przy założeniu α∊(0
o; 180
o)
to już potrafisz?
a poza tym posprawdzaj te rachunki, mogłam się pomylić
22 kwi 22:07
Kuba: A tam nie piwnno być Vk/Vo ?
22 kwi 22:15
Kuba: i chyba tam ta 16 jest nieptrzebna?
22 kwi 22:18
Basia: | | 1 | | 4 | | 1 | |
potrzebna |
| / |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 4 | |
22 kwi 22:25
Basia: powinno być Vk/Vo; trzeba odwrócić
22 kwi 22:26
Kuba: Czyli jaka jest osateczna odpowiedz? bo już się pogubiłem
22 kwi 22:34
Basia: no nie; trzeba teraz szukać minimum
22 kwi 22:52
Kuba: A jak to minimum znaleźć?
22 kwi 22:59
Basia: Tam jest błąd na samym początku i w ogóle można w prostszy sposób to zrobić.
Napiszę dokładne trochę później.
23 kwi 09:10
Kuba: Ok czekam....
23 kwi 09:26
Nauczyciel: Nie czekaj matury nie bedzie ! ! !
23 kwi 13:48
Kuba: kiedys tam bedzie......
23 kwi 13:54
6latek: Spokojnie . matury sie odbeda .
Jesli by sie mialy nie odbyc to we wrzesniu nauczyciele do konca straca autorytet .
23 kwi 14:57
Kuba: A może ktoś z tym zadanie pomóc?
23 kwi 14:59
Mila:
Piszę, cierpliwość wskazana
23 kwi 19:31
Mila:

1) α∊(0,π)
| | α | | r | | α | |
W ΔSOE: sin |
| = |
| ⇔r=l*sin |
| |
| | 2 | | l | | 2 | |
2) ΔABC− Δrównoboczny,AO|=r− promień podstawy stożka
| | 3 | | a√3 | |
h=|AF|= |
| r= |
| ⇔3r=a√3⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | (r√3)2*√3 | | α | |
3) VABCS= |
| *PΔABC*H= |
| * |
| *lcos |
| ⇔ |
| | 3 | | 3 | | 4 | | 2 | |
| | √3 | | α | | α | |
= |
| *l3*sin2 |
| *cos |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
======================
4) W ΔDES:
| | 4π | | 4π | | r | | 4π | | | |
Vkuli= |
| *R3= |
| *( |
| )3= |
| * |
| |
| | 3 | | 3 | | sinα | | 3 | | sin3α | |
====================
Teraz sprawdzaj ten fragment z odpowiedzią, będę na forum po 20
23 kwi 19:54
Kuba: Tak bo na innym forum jest to zadanie wiec odpwiedz na razie taka sama ale nie ma wyznaczonego
tego najmniejszego α
23 kwi 21:27
Mila:
5)
α∊(0,π)
S(α) ma najmnieszą wartość, jeżeli mianownik osiągnie największą wartość.
| | α | | α | | α | | α | | α | | α | |
f(α)=(sin2 |
| *cos4 |
| )=(1−cos2 |
| )*cos4 |
| =cos4 |
| −cos6 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | 1 | | α | | α | | 1 | |
f'(α)=4cos3α*(−sin |
| )* |
| −6cos5 |
| *(−sin |
| )* |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | α | | α | | α | |
f'(α)=−2sin |
| *cos3 |
| +3sin |
| *cos5 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | |
f'(α)=0⇔3 cos2 |
| −2=0, cosα>0 |
| | 2 | |
α≈70
o
nie wiem, czy nie ma pomyłki, bo wydawało mi się ,że to będzie inny kąt.
23 kwi 22:25
Mila:
Pytają o kąt α, to można wyrazić odpowiedź za pomocą cosinusa α.
To jest dobra odpowiedź.
Zadanie maturalne z 1994 roku.
24 kwi 19:30