Wartość wyrażenia (cosα-sinα)^2
Vicky: Kąt α jest rozwarty i sinαcosα = − 1/4. Wtedy wartość wyrażenia (cosα−sinα)2 jest równa:
A) 0,5
B) 1
C) 1,5
D) 2
Jest to zadanie 10. ze str. 129 z książki "Matura z matematyki 2018−..., poziom podstawowy" cz.
I, wyd. Lubatka.
Według klucza poprawna odpowiedź to C. Bardzo proszę o wyjaśnienie, nie mam pomysłu, jak się za
to zabrać.
22 kwi 19:41
wredulus_pospolitus:
może zacznij od zastosowania wzoru skróconego mnożenia:
(sinx − cosx)
2 = sin
2x − 2sinxcosx + cos
2x =
następnie zastosować JEDYNKĘ TRYGONOMETRYCZNĄ
= 1 − 2sinxcosx =
a teraz podaną w treści zadania zależność
| | 1 | | 1 | | 3 | |
= 1 − 2*(− |
| ) = 1 + |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
22 kwi 19:45
Vicky: Rany, że też ja na to wcześniej nie wpadłam! Dzięki wielkie, już wszystko rozumiem
22 kwi 20:03